Cesty jsou jen čáry našich snů... slyší slunce

Cesty jsou jen čáry našich snů... slyší slunce

neděle 12. října 2014

clean and peace

na první pohled by se mohlo zdát, že Norsko je neuvěřitelně čistá země.. 


a ono to v mnoých detailech skutečně tak je. I když, někdy mám pocit, že hlavní roli v tom hraje rozloha versus zalidnění.. kdyby tu bylo víc lidí, kdo ví, jak by to vypadalo. Nicméně v některých věcech jsou zde lidé opravdu citliví, vůči přírodě, která je obklopuje. Opravdu málo kdy narazíte v orách, či hned za městem na povalující se odpadky. Většina lidí, je zvyklá na výletech po sobě uklidit a všechno smetí odnést zpět domů..


černé skládky jsem neviděl. Toto je skládka organizovaná, taková dlouhodobější železná neděle u silnice. Dřív nebo později to firma odveze a uklidí. Do té doby si tam můžete poskládat třeba funkční sekačku na trávu. 


Větší problém nastává na mořském pobřeží. Spousta míst je čistých, i těch v okolí měst, ale tam, kde přichází k břehům mořské proudy z oceánu, tam pochopíte, jaký jsme my lidi bordeláři. Není vyjímka, že na pobřeží najdete třeba ledničku. 
To znečištění, které není tolik vidět, ale je o to nebezpečnější, se týká chemických látek a uniků z ropných vrtů. To je plíživá zkáza, pohybující se nevypočitatelně, dřív nebo později ji poznáme na množství zvířat, která jsme zvyklí vídat, nebo na jídle z moře.
Bohužel, velkou měrou kromě turistických lodí, ke znečištění přispívají i rybáři. Ti, kteří na jednu stranu žijí z bohatství, jenž moře přináší, do něj na oplátku hodí vše co nepotřebujou. Množství polistyrénu, plastů, barelů a pod, je někdy opravdu smutný pohled. O sítích nemluvě.



typický obrázek z Nordkappu. Turisté ho rádi dobývají, vyfotí se na uklizeném parkovišti a vrací se zpět. 


Celkově oproti evropě je zde například absence veřejných popelnic. Třeba na zastávkách. Tím že se odpad třídí - 4 rozdílně barevné pytle na papír, karton, plast a bio odpad, plus jeden obyčejnej na všechno ostatní, lidi jsou zvyklí všechno vyhazovat doma. takže na množství lidí se ten svinčík kolem rušných míst dá ještě přežít. Kolik z toho je práce norů a kolik turistů a lidí žijících zde z jiných zemí nevím..


aspoň že ty petflašky a alu plechovky jsou z většiny zálohované. Na automatu je navíc tlačítko, kdy peníze za vrácene flašky můžete věnovat na charitu. Solidarita v praxi, bez zbytečných keců a reklam.



Jsem rád, že mezi mými kamarády, rozlezlými po světě, se najdou lidi, kterým není jedno, jak vypadá prostředí, ve kterém žijí. Kteří dovedou uklízet pláže, cesty, lesy, jen proto, že se jim tam pak líbí víc. To je obětavost, která si zaslouží obdiv. Začít u sebe a ne přemýšlet, co by měli dělat druzí, jak by jsme se pak měli fajn. Zkuste to taky
http://www.keepitclean.cz/


Tady se najdou lidi, kteří se vrhají do podobných, někdy až dost praštěných projektů. Kdo neviděl, doporučuji - Nordfor sola - Na sever od slunce. Aneb jak se dá přežít 9 měsíců na Lofotech na pláži a krom surfování nasbírat ve dvou 4 tuny odpadků.  

http://www.csfd.cz/film/335671-na-sever-od-slunce/

některé komentáře pod tím mě docela dostaly. Bohužel to svědčí trochu o české mentalitě. Je jedno, že to někdo opravdu udělal, a že takových lidí je po světě mnoho. Dá se to z křesla z domu, s hubou umaštěnou od hamburgru, shodit, pochybovat o tom.
Ale jak se chováme k Zemi, tak se nám vše vrátí.


Někdo jednou řekl, že by uplně stačilo. kdyby si každý člověk našel místo, o které by se staral. Ale ne tak aby ho vlastnil, postavil si tam chatu a obehnal to plotem.
Spíš jde o to se snažit aby po nás nic nezůstalo. 
Máte takové místo? já jo. Křičí tam racci a vlny oceánu se lámou o balvany na pobřeží.
že po takovém místě toužíte? co na tom,... nejsou tam zas třeba rozkvetlé louky nebo barevné podzimní stromy.   


i když některé smetí může vypad takřka umělecky, stále je to jen něco, co se nám už nehodilo a nejednoduší je to prostě vyhodit. Někdo to uklidí. Nebo to příroda dřív nebo později vstřebá. snad.


Mám to rád takhle
přirozené

Žádné komentáře:

Okomentovat